4k ultra hd televisie

Informatie Ultra HD televisies

Over Ultra HD 4K televisies en andere TV toestellen
hebben we de volgende informatie beschikbaar:

 

ultra hd 4k televisie

Hieronder nog wat extra informatie over televisies.

 

Wat is een 4K Ultra HD televisie?

Een Ultra HD televisie (ook wel 4K televisie genoemd) is een televisie met een heel hoge resolutie. Het Ultra HD beeld is opgebouwd uit vier keer zoveel beeldpuntjes als HD. Theoretisch gezien is het daarmee ook vier maal zo scherp.

Het gaat daarbij om 4096 horizontale en 2160 verticale pixels (beeldpunten).  Dat betekent dat het beeld uit meer dan 8,8 miljoen puntjes is opgebouwd die ieder hun eigen kleur kunnen krijgen. Dat geeft een bijzonder scherp beeld.

 

Is Ultra HD (4K) beeld altijd van hoge kwaliteit?

De resolutie van 4K televisie is geweldig, maar de kwaliteit hangt van meer factoren af. De toevoer aan beelden moet snel genoeg zijn want zoveel beeldpunten brengt natuurlijk heel veel dataverkeer met zicht mee. Ook moet de televisie in staat zijn om al die beeldpunten snel te verversen. Vooral als beelden snel wisselen moet zo’n televisie hard werken.

 

Het aanbod aan 4K Ultra HD televisie

Hoewel het aanbod aan 4K televisies snel groeit is het aanbod aan 4K content nog heel beperkt. Bij Netflix kun je een (duurder) Ultra HD abonnement afsluiten en op YouTube vind je 4K video’s. televisiezenders gaan echter nog niet hoger dan HD-kwaliteit. Je bent dus vooral op eigen content aangewezen zoals het afspelen van Ultra HD blue ray discs en opnames die je zelf maakt met een Ultra HD camera.

Toch is de aanschaf van een 4K Ultra HD televisie verstandig. Het aanbod is groot en het prijsverschil klein. En het is de verwachting dat over enkele jaren het 4K aanbod wel groot is. Het is zonde als je televisie die beelden dan niet kan weergeven.