Informatie elektrische fietsen

Over elektrische fietsen (e-bikes) hebben we de volgende informatie
beschikbaar:

Hieronder nog wat extra informatie over omafietsen.

Klik hierboven op fietsen voor informatie over andere soorten fietsen.


elektrische-fietsen

Informatie elektrische fiets kopen

Elektrische fietsen (of e-bikes) maken tegenwoordig een heel groot deel uit van alle fietsen die in Nederland verkocht worden. Veel mensen kopen een elektrische fiets naast hun gewone fiets. De elektrische fiets wordt meestal voor recreatieve fietstochten gebruikt maar kan het woon-werkverkeer ook een stuk gemakkelijker maken.

Het ontstaan van de elektrische fiets

De elektrische fiets is ouder dan je waarschijnlijk zal denken. Al in 1895 maakte de Amerikaan Ogden Bolton jr. een fiets die werkte met een elektrische motor en een accu. In de jaren 30 maakte Stokvis, Simplex en Burgers in Nederland elektrische fietsen, maar dat werd niet echt een succes. Het duurde toen tot eind jaren 90 voor er commercieel interessante elektrische fietsen op de markt kwamen.

De doorbraak kwam in 1998 met de Sparta Pharos met Yamaha motor en in 2007 was 10 a 20% van alle fietsen in de wereldsteden al een e-bike. Veel elektrische fietsen komen uit Nederland maar de hier geproduceerde aantallen vallen in het niet bij de productie van de Chinese fietsfabrikanten.

Elektrische fiets of speed pedelec?

Een elektrische fiets heeft trapondersteuning. In tegenstelling tot bij een snorfiets of brommer moet je altijd zelf meetrappen. Bij een “gewone”elektrische fiets stopt deze ondersteuning bij 25 kilometer per uur.

Elektrische fietsen die zonder dat je trapt vooruit komen heten speed pedelec. Deze mag je alleen rijden als je 16 jaar oud bent, een bromfietsrijbewijs hebt en een WA verzekering afsluit. Gaat zo’n speed pedelec harder dan 25 kilometer per uur dan moet je zelfs een helm dragen. Bij een gewone elektrische fiets (waarbij je altijd mee moet trappen) gelden deze regels niet.

Hierdoor zal de elektrische fiets altijd populairder blijven dan de speed pedelec. Hierop kun je zonder helm rustige fietstochtjes maken. De trapondersteuning kun je naar behoefte aan of uit zetten en je kunt ook kiezen uit diverse maten van ondersteuning.